Radionica "Održivo finansiranje morskih zaštićenih područja"

Radionica

Nastavljaju se aktivnosti na podizanju kapaciteta za efikasno upravljanje morskim zaštićenim područjima.
Radionica "Održivo finansiranje morskih zaštićenih područja", u okviru GEF projekta "Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore" koje sprovodi Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u saradnji s Kancelarijom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu iz Beča održana je juče, 11.novembra u Budvi.
Na radionici su predstavljena iskustva i prakse za Nacionalni prak Mljet za razvoj finansijskih planova upravljanja, kao i rezultati i mogućnost podrške iz aktivnosti konsultantske agencije Blue Seeds i Ekofonda. Tokom radionice je napravljen nacrt okvira za finansijska sredstva  koja treba planirati za 2022. godinu za upravljanje morskim zaštićenim područjima, kao i za izradu finansijskog dijela planova upravljanja i na osnovu toga detaljnih godišnjih finansijskih planova za sprovođenje planova upravljanja. Na ovaj način se nastavlja rad na pripremi planova upravljanja od strane Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, a uz podršku projekta i angažovanih eksperata.
Slijedi nastavak radionica u 2022. godini, na temu nadzora i kontrole, obezbjeđivanja infrastrukture za efikasno upravljanje, i nastavka rada na izradi planova upravljanja.
Na radionici su učestvovali, pored predstavnika Ministarstva i projekta, i predstavnici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, NVO MEDCem i Green Home, Ekofonda, Ministarstva finansija i socijalnog staranja, uz podršku eksperata iz Hrvatske Milene Šijan i Martine Sršen.