Realizovane radionice i takmičenja u sklopu projekta "Endemic pathway – Put endema"

Realizovane radionice i takmičenja u sklopu projekta

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u sklopu projekta "Endemic pathway – Put endema" skraćeno „ePATH“, koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020, organizovalo je trodnevne Radionice za endemske vrste i prirodno nasleđe, kao i trodnevno Takmičenje u posmatranju ptica od 21.12.2021. godine do 23.12.2021.u posebnom rezervatu prirode “Tivatska solila”.
Tokom prvog dana na  radionicama su učestvovala djeca iz vrtića “Osmjeh” iz Kotora, gdje smo učili o biljkama i pticama, crtali, slikali i pravili figure od plastelina, a na kraju uživali u jogi u prirodi i folklornom programu FA “Nikola Đurković” iz Kotora.
Drugog dana radionice o prirodnim i kulturnim vrijednostima Solila družili smo se sa posjetiocima iz OŠ “Branko Brinić” iz Radovića, vrtića “Pinokio” iz Podgorice, OŠ “Sutjeska” iz Podgorice kao i  JU Gimnazija Kotor. Tokom boravka na Solilima svi prisutni su otkrili zanimljiv svijet insekata, posmatrali ptice i takmičili se u prepoznavanju vrsta, dok su  nas naši najmlađi gosti uveselili igrom, pjesmom i recitacijama. Paralelno sa ovim aktivnostima održao se sastanak projektnih partnera u skupštinskoj sali Opštine Tivat na kome su učestvovali i predstavnici relevantnih institucija iz Crne Gore, a na kojem su bile predstavljene projektne aktivnosti uključujući izrađenu mobilnu aplikaciju kao i prezentaciju o klimatskim promjenama. 
Poslednjeg dana na Tivatskim Solilima smo ugostili djecu iz vrtića “Vini pu” iz Budve koji su nakon kreativnih radionica za sve prisutne izveli predstavu sa ekološkim porukama i prisustvovali izložbi radova naslikanih tokom ove trodnevne radionice dok su na takmičenju za posmtranje ptica učestvovali i srednjoškolci  iz JUSMŠ “Danilo Kiš” iz Budve.S obzirom da je treći dan bio i kraj takmičenja u posmtranju ptica, stručni žiri sastvaljen od ornitologa izvršio je bodovanje, nakon čega je formirana rang lista za obije kategorije-amatere i profesionalce. U kategoriji amatera prvo mjesto je osvojila Anja Pinjatić, drugo Strahinja Vujačić,a treće Marina Mišković, dok je je u kategoriji profesionalaca prvo mjesto  osvojio ornitolog Miloš Mitkić, a drugo Tijana Mitkić.
Nastavak ovih radionica i takmičenja će se organizovati i u narednoj 2022. godini u okviru projekta “Put endema – ePATH” u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.