Posjeta predsjednice Skupštine Azerbejdžana, gospođe Gafarove: "Ključni koraci ka saradnji i razvoju sa Budvom"

Posjeta predsjednice Skupštine Azerbejdžana, gospođe Gafarove:

Današnja posjeta predsjednice Skupštine Azerbejdžana, gospođe Sahibe Gafarove, u pratnji predsjednika Skupštine Crne Gore, Andrije Mandića, gradu Budvi ima ključnu ulogu u planovima daljeg razvoja ovog turističkog mjesta. Posjeta visokih zvaničnika Azerbejdžana ističe važnost jačanja međunarodne saradnje, razmjene iskustava i potencijalnih investicija.

Tokom susreta sa delegacijom grada Budve, koju su činili Mladen Mikijelj, direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Nemanja Kuljača, direktor Turističke organizacije Budve, i Bojana Pićan, poslanica, razgovarano je o ključnim pitanjima za dalji razvoj grada i mogućnostima saradnje između Budve i Azerbejdžana.

Predsjednica Skupštine Azerbejdžana je izrazila divljenje prema ljepotama Svetog Stefana, ali je izrazila i žaljenje zbog ograničenog pristupa ovom mjestu. S druge strane, predsjednik Skupštine Crne Gore je istakao važnost očuvanja kulturne baštine i izrazio duboko uvjerenje da će se pitanje Svetog Stefana riješiti u bliskoj budućnosti, te da će ovo poluostrvo ponovo biti otvoreno za mnogobrojne posjetioce. Nadalje, predsjednik Skupštine je naglasio: „Nastojaćemo da Sveti Stefan bude vraćen onima kojima istinski i pripada.“

U razgovorima sa Nemanjom Kuljačom i Mladenom Mikijeljem istaknuti su potencijali za dalji razvoj turizma i diversifikaciju ekonomije Budve. Nemanja Kuljača je istakao važnost privlačenja turista iz Azerbejdžana i uputio otvoreni poziv da što veći broj turista iz ove zemlje dođe u posjetu Budvi i Crnoj Gori, dok je gospođa Gafarova istakla da bi njeni sugrađani rado uživali u čistom, plavetnom moru i suncu. Sa druge strane, Mladen Mikijelj je naglasio potrebu za pokretanjem investicionog ciklusa i istakao da je važno biti otvoren za strane investicije, pri čemu je Azerbejdžan svakako jedan od najvažnijih investitora koji su prisutni u Crnoj Gori. Produbljivanje ekonomske saradnje je neophodno radi unapređenja turističke ponude i ekonomskog prosperiteta grada Budve, zaključio je Mikijelj.

Još jednom, ova posjeta označava važan korak ka jačanju saradnje između Crne Gore i Azerbejdžana, otvarajući nove mogućnosti za razmjenu znanja, iskustava i resursa s ciljem ostvarivanja pozitivnih efekata na turizam, kulturu i ekonomiju obje zemlje. Visoki zvaničnici su izrazili optimizam i spremnost za nastavak saradnje, vjerujući da zajedničkim naporima mogu doprinijeti daljem prosperitetu i razvoju Budve i Azerbejdžana.

Predsjednica Gafarova je pozvala predsjednika Mandića da u novembru sa svojim saradnicim i našim privrednicima dođe u uzvratnu posjetu Azerbejdžanu, što je predsjednik Mandić sa zadovoljstvom prihvatio.